Conditii de fond la realizarea casatoriei

6 aprilie 2016 | Autor: | Posted in Uncategorized

Conditii casatorieIn lipsa conditiilor de fond casatoria nu s-ar putea incheia. Aceste conditii de fond sunt: diferenta de varsta, varsta legala pentru casatorie, consimtamantul la casatorie privind starea de sanatate a viitorilor soti. http://contabilitatefirmabucuresti.com/

Diferenta de sex. In cazul in care se stabileste ca deosebirea dintre sexe nu exista atunci casatoria nu va fi incheiata. Sexul fiecaruia din soti se stabileste in baza certificatului de nastere. Jurisprudenta Conventiei  Europene a Drepturilor Omului este de parere ca respingerea finalizarii casatoriei cu o persoana care a suferit operatie de schimbare a sexului  este in discordanta cu articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Legea 119/1996 art. 44 lit. i, sustine, de asemenea, acest lucru. http://contabilitatefirmabucuresti.com/schimbari-aduse-de-noul-cod-fiscal-in-regimul-microintreprinderilor-incepand-cu-anul-2016/

Varsta legala la casatorie (varsta matrimoniala). In textul legii este prevazuta aceeasi varsta matrimoniala minima de 18 ani  atat pentru barbati, cat si pentru femei. Sunt imprejurari, situatii de excceptie in care varsta poate fi de 16 ani.  Varsta minima pentru casatorie este hotarata de lege din urmatoarele motive: de ordin biologic si eugenic (aptitudinea fizica a viitorilor soti conteaza foarte mult, de unde putem deduce ca ei  trebuie sa fi ajuns la varsta pubertatii, pentru a nu fi daunatoare sanatatii viitorilor soti si pentru ca acestia sa poata fi capabili sa procreeze copii sanatosi  si normali); de ordin psihic, moral (aptitudinea morala a viitorilor soti are un rol important in  incheierea casatoriei, acestia trebuie sa-si asume insemnatatea unei casatorii si sa inteleaga in mod constient drepturile si obligatiile ce le revin).

Consimtamantul la casatorie. Conditia esentiala pentru incheierea unei casatorii este consimtamantul viitorilor soti. Esenta casatoriei este insusi acest consimtamant, care, in sens juridic, semnifica lipsa viciiilor de consimtamant si mai exact a erorii, a dolului si a violentei. Pentru a fi valabil, si a produce efecte juridice, consimtamantul la casatorie trebuie sa indeplindeasca urmatoarele conditii: sa fie neviciat (in cazul in care declaratia pe care o face viitorul sot, in fata ofiterului  starii civile reprezinta propria dorinta, iar definirea ei nu a fost influentata de unul dintre viciile de consimtamant: eroare, dolul, sau violenta, unci acordul la casatorie este liber); sa fie dat personal si simultan de catre viitorii soti – o casatorie nu se poate incheia prin reprezentare, asa cum se pot incheia alte acte juridice, legea excluzand acest lucru; sa fie constatat in mod direct de catre ofiterul de stare civila.

Comunicarea reciproca a starii de sanatate. Pentru a se putea oficializa casatoria, cei care urmeaza a se casatorii sunt datori sa isi comunice reciproc starea de sanatate, astfel: anexarea certificatului medical prenuptial al fiecaruia dintre viitorii soti la declaratia de casatorie; introducerea, de catre persoanele ce doresc sa se casatoreasca, in continutul declaratiei de casatorie, a semnalarii faptului ca au luat cunostinta reciproc de starea sanatatii lor. Urmarind prevederile legale, putem desprinde ideea ca nu se amana casatoria persoanelor suferinde, insa este necesar acordul si informarea ambilor parteneri in legatura cu continuarea casatoriei in cazul in care celalalt sufera de o boala, si incheie automat procesul de casatorie daca boala, de care sufera partenerul, este prevazuta prin lege ca determinant in  incheierea casatoriei.

  1. Caracteristi ale casatoriei si principiile regimurilor matrimoniale

Casatoria prezinta mai multe caracteristici, acestea rezida chiar din definitia casatoriei:   

         este o uniune dintre un barbat si o femeie. Intemeiata prin acordul celor care se casatoresc, aceasta uniune este reglementata de normele legale ce se aplica prin consimtamant. In Romania casatoria se poate incheia doar intre barbat si femeie.

         liber consimtita. Garantarea dreptului la exprimarea acordului liber de catre dispozitiile legale ce fundamenteaza casnicia pe principiile de afectiune intre soti.

         este monogama. In Romania se exclud relatiile sexuale ale sotului sau sotiei cu alte persoane.

         se incheie in formele cerute de lege. Casatoria are un caracter solemn ce se exprima prin incheierea acesteia intr-un singur loc, in fata unor autoritati reprezentative ale statului, intr-o zi fixata in prealabil si in prezenta incontestabila si simultana a ambilor soti, ce pot alege si un public pentru a le fi martori.

         are un caracter civil. Numai autoritatea de stat are posibilitatea de o oficializa o casatorie. Sotii, conform normelor constitutionale care garanteaza libertatea de gandire a cetatenilor  precum si libertatea exercitarii credintei religioase, au potentialitatea de a participa la aniverasarea religioasa a casatoriei dar asta numai dupa ce casatoria a fost recunoscuta in fata statului.

         se incheie pe viata. Legamantul mariajului are menirea de a rezista tot timpul vietii celor doi soti. Casatoria se poate desface numai prin divort ci nu prin consimtamantul mutual al sotilor si cu atat mai putin doar prin consimtamantul unuia din ei.

         se intemeiaza pe deplina egalitate in drepturi dintre barbat si femeie. Conditiile in care se incheie o casatorie fac referire la relatiile dintre soti sau dintre acestia si copii lor si se bazeaza pe aceasta egalitate. Fiind prezenta in toate domeniile societatii, egalitatea dintre barbat si femeie depaseste sfera relatiilor familiale.

         se incheie in scopul intemeierii unei familii. Reprezentand baza familiei, casatoria este aparata de lege, caracteristica esentiala si absolut necesara a casatoriei fiind intemeierea relatiilor de familie.

In functie de diversitatea regimurilor matrimoniale concrete, de asemanarile si deosebirile care pot aparea intre diferitele reglementari nationale, in literatura de specialitate s-a aratat ca este ingaduit sa decelam anumite reguli generale, care se pot regasi in orice structura a unui regim matrimonial. Variatiunea principiilor tine nu numai de sistemele concrete de drept obiectiv, ci si de evolutia sociala, de modul cum societatea a inteles sa acorde atentie deosebita rolului si locului barbatului si femeii in institutia casatoriei, a atentiei pe care a inteles sa o acorde acestei institutii.

Principiile care guverneaza regimurile matrimoniale sunt:

  1. a) Principiul egalitatii in drepturi dintre soti

Egalitatea in drepturi existenta intre soti are o aplicabilitate pentru intreaga sfera de raporturi juridice nepatrimoniale si patrimoniale reglementate de dreptul familiei. In privinta regimurilor matrimoniale, egalitatea in drepturi dintre soti se reflecta sub mai multe aspecte:

         sotii au aceleasi drepturi si obligatii patrimoniale care decurg, prin efectul legii, din casatorie;

         natura juridica a bunurilor dobandite de unul dintre soti sau a datoriilor asumate de unul dintre soti ori a datoriilor asumate de unul dintre soti sub imperiul unui regim matrimonial nu difera dupa cum acestea apartin barbatului sau femeii;

         indiferent de puterea lui economica, fiecare sot are aceeasi putere juridica, adica aceleasi drepturi si aceleasi modalitati de exercitare a drepturilor asupra bunurilor sale.

  1. b) Principiul libertatii alegerii regimului matrimonial. Din punctul de vedere al dreptului privat, libertatea regimului matrimonial este legata de libertatea conventionala si autonomia de vointa. Astfel, sotii au posibilitatea de a alege regimul matrimonial care li se va aplica in concreto in relatiile dintre ei.
  2. c) Principul mutabilitatii (modificarii) regimului matrimonial. Se refera si la faptul ca sotii pot in timpul casatoriei sa isi modifice regimul matrimonial sub imperiul caruia s-au casatorit.
  3. d) Principiul subordonarii regimului matrimonial scopului casatoriei. Acest regim se subordoneaza scopului pe care il are casatoria dar si intereselor familiei. Avand in vedere ca relatiile patrimoniale sunt in legatura stransa cu raporturilor nepatrimoniale si au rolul de sustinere a familiei din punct de vedere material se concluzioneaza urmatoarele: in afara casatoriei nu exista regim matrimonial si scopul conventiei matrimoniale este subordonat scopului casatoriei.

 

Sharing is caring
Share

Autor:

This author has published 6 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns