Inflamațiile – Nimeni nu este imun

10 octombrie 2016 | Autor: | Posted in Sanatate

Inflamațiile, explicate cât mai simplu, sunt o reacție normal a sistemului imunitar- modul protectiv în care organismul încearcă sa oprească avansarea unei răni și să inițieze vindecarea.  Inflamațiile indică o mobilizare a sistemului imunitar, o chemare la luptă.

Crezi că ai imunitate?

Sistemul imunitar este de fapt un sistem complex de țesuturi și celule circulante interconectate foarte strâns, care te apără de chestiile rele si urâte din lume: bacterii, paraziți, ciuperci, virusuri și altele.

Sistemul imunitar te protejează de invadatorii externi, dar joacă un rol esențial în recuperarea în urma unor afecțiuni, precum și în repararea și întreținerea țesuturilor structurale.

Crezi ca ai imunitate?Dacă anumiți factori (precum alegerile alimentare) îți suprasolicită sistemul imunitar cu prea multe funcții , acesta va fi mai puțin eficient în îndeplinirea obligațiilor principale, iar unele vor rămâne neefectuate sau vor fi făcute doar pe jumătate. Cum ar fi înlaturarea virusului care tot umblă prin preajmă, sau vindecarea acelei tendinite persistente, sau menținerea arterelor tale fără depuneri de placă.

Dacă ești supraponderal, suferi și de boala sistemică( nu e neaparată nevoie să fii supraponderal ca să suferi de inflamații, dar aproape toți cei care sunt supraponderali suferă și de inflamații). Țesutul adipos (grăsimea corporală) este considerat de comunitatea științifică un organ endocrin separat, care produce mai multe tipuri de mesageri activi. Atunci când celulele adipoase sunt deteriorate prin supraîncărcare, anumite celule imunitare sunt chemate în țesutul adipos ca să ajute la repararea și curațarea celulelor deteriorate. Aceste celule imunitare secretă substanțe reactive imunitare suplimentare , care sporesc și mai mult inflamația în stratul adipos, dar și în restul corpului.

Cu cât ai mai multă grăsime corporală, cu atât celulele adipoase secretă mai multe substanțe inflamatoare. Prin urmare, dacă ești supraponderal, e posibil să suferi si de inflamații. Grăsimea abdominală este extrem de activă în acest proce, contribuind la inflamații mai mult decât depozitele de grăsime din alte zone (cum ar fi zona feselor, coapselor etc).

În concluzie, felul în care administrezi inflamațiile organismului îți afecteaza în mod direct calitatea vieții.

Sharing is caring
Share

Autor:

This author has published 8 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns