Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro

10 septembrie 2015 | Autor: | Posted in Diverse, Turism

Putini sunt aceia care stiu ca statuia lui Iisus din Rio de Janeiro se datoreaza si Romaniei, sau mai bine spus unui roman: Gheorghe Leonida. Desi el a sculptat doar capul Mantuitorului, dimensiunea lucrarii sale este impresionanta. Iata cum ajungem noi romanii peste tot sa ne punem amprenta, pacat ca despre asta se vorbeste mai putin. Desi viata sculptorului a inceput in Romania, ca apropape toti romanii celebri a plecat in 1925 in Franta la Paris.

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro

Galateanul Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati in anul 1892, dar dupa ce a absolvit Conservatorul de Arte Frumoase din Bucuresti a plecat in capitala artelor, Paris. La un an de la mutarea sa in capitala Frantei, romanul este deja recunoscut pentru expresivitatea sculpturilor sale, asa ca primeste in 1926 comanda de a sculpta chipul lui Iisus. Capul are o inaltime de aproape 4 metri, din cei 38 cat masoara statuia.

Dorul de tara l-a macinat, asa ca se reintoarce in Romania unde sculpteaza pana la 49 de ani cand trece in nefiinta. Moartea a fost pe cat de tragica pe atat de nefireasca, a cazut de pe casa sa in timp ce culegea flori de tei. Lucrarile sale din tara se pot admira la Castelul Bran si la Muzeul Naţional de Arta, unde va invitam sa le vedeti si sa le admirati.

Iata ca inca un roman ne face cinste, pacat ca nu stim sa iesim in evidenta cu astfel de compatrioti, uitand parca de unde venim si incotro ne indreptam. Daca vrei sa schimbi ceva, spune celor din jur povestea statuii din Rio de Janeiro.

 

Sharing is caring
Share

Autor:

This author has published 93 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns