Cum iti dai seama ca suferi de stres posttraumatic?

3 august 2016 | Autor: | Posted in Sanatate

Stresul posttraumatic poate sa se manifeste in vietile noastre chiar si la mult timp dupa ce s-a petrecut evenimentul care l-a declansat de fapt. Tocmai in asta consta dificultatea identificarii cauzei acesti afectiuni psihologice si implicit indentificarea celui mai eficient program de recuperare a pacientului din situatia in care se afla.

O persoana suferinda poate avea probleme de natura familiala, profesionala si sociala – adica aceasta forma de stres afecteaza intreg spectrul relatiilor interumane pe care le poti avea.

Cum iti dai seama ca suferi de stres posttraumatic?

Simptomele pe care le poti avea sunt de mai multe feluri. Unele pot fi intruzive, altele de evitare iar altele sunt de hiperactivitate. Evident, cele mai suparatoare sunt cele din prima categorie, dar nici celelalte nu pot fi de neglijat, pentru ca intr-o forma sau alta viata ta este afectata.

  • Simptomele intruzive: reamintirea evenimentului traumatizant si retrairea lui in mod repetat. Nopti de cosmar care repeta momentul tulburator, stres si reactii fizice la contactul cu cauza lui.
  • Simptomele de evitare: lipsuri de memorie, retragere sociala, lipsa interesului cu privire la lucrurile care urmeaza, amortire emotionala si evitarea oricarui lucru care poate avea legatura cu trauma suferita, stare de invinovatire, ingrijorare si depresie. Lucrurile care in trecut iti placeau acum nu-ti mai plac.
  • Simptomele de hiperactivitate: iritatie, furie, lipsa concentrarii, stare de hipervigilenta, tulburarile de somn.

Daca te-ai recunoscut fie si partial in unele dintre simptomele de mai sus, inseamna ca e ceva care te preocupa si trebuie sa-i acorzi importanta cuvenita.

Nu lasa lucrurile sa se adanceasca, sa se acutizeze pentru ca vei avea nevoie de mai mult timp pentru recuperare decat ti-ai dori. Orice problema se rezolva (la un cabinet psihologic) mai bine si mai repede atunci cand se lucreaza la ea chiar de la inceput, decat este remarcata de catre pacient.

Sharing is caring
Share

Autor:

This author has published 8 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns