Intretinerea bicicletei. Care sunt sculele de care ai nevoie

3 februarie 2020 | Autor: | Posted in Sport

Atunci cand esti pasionat de ciclism si tii la bicicleta ca la ochii din cap, indiferent ca vorbim de o bicicleta pliabila, de oras sau una de munte, trebuie sa faci orice ca sa o protejezi. De fiecare data cand da semne de oboseala si uzura trebuie sa fii acolo, sa o ingrijesti si sa o pui pe roti. Cum faci asta? Afla din articolul de mai jos.

Pentru micile reparatii (dar si pentru cele mai serioase, daca te pricepi un pic) te poti pregati chiar tu. Este suficient sa investesti la inceput in sculele necesare si apoi te poti ocupa fara probleme de mentenanta bicicletei din dotare.

Ce trebuie sa stii inainte de a-ti cumpara sculele necesare?

In primul rand, ai in vedere ca nu poti folosi orice fel de unelte pentru reparatia sau intretinerea bicicletei. Oricat de bune si performante ar fi acestea, daca nu sunt ceea ce iti trebuie atunci dai degeaba banii pe ele. Si unele chiar pot costa o mica avere.

Cauta, in schimb, doar scule special create pentru biciclete. Le poti gasi la magazine specializate, mai ieftine si mai aproape de ceea ce ai nevoie.

Scule pentru uz regulat

Pe acestea le poti folosi de fiecare data cand trebuie sa ajustezi ceva la bicicleta, de exemplu inainte de o cursa:

– chei de bicicleta; asigura-te ca ai toate dimensiunile necesare, de 2, de 5, 10 mm, etc. si modelele – conice, hexagonale.
– surubelnite;
– parghii pentru anvelope, pentru atunci cand trebuie sa faci o pana sau doar sa schimbi anvelopele;
– cheie pentru spite;
– scule pentru pedalier;
– cutter;
– cheie pentru lant;
– lubrifiant pentru lant;
– pompa;
– cleste;
– si alte scule pentru piese specifice ale bicicletei (furca, butuc, etc).

De mentionat ca poti alege sa cumperi un set de scule special conceput pentru reparatiile de rutina la bicicleta. Le poti gasi in aproape orice magazin fizic sau online. Poate fi mai avantajos asa. Cauta cele mai potrivite oferte pentru tine.

Scule pentru reparatii mai mari/dificile

Asa cum spuneam si mai sus, daca ai un pic de inclinatie catre partea de mecanica, atunci te poti aventura sa faci si lucrari de amploare mai mare la bicicleta. De exemplu, poti schimba sistemul de franare sau chiar intreaga transmisie, daca vrei sa iti upgradezi bicicleta.

Pentru acest tip de operatiuni ai nevoie de scule specifice (presa de lant, indicator de pozitionare, scula de inlocuit pinioane, extractor, menghina mobila, stand pentru bicicleta, etc.), mai scumpe in general decat cele enumerate mai sus. Inainte de a da banii pe ele, nu strica sa faci un mic calcul. Te costa mai putin sa iti cumperi sculele si sa te chinui tu cu lucrarile sau sa apelezi la ajutor profesionist? De multe ori diferentele pot fi destul de mari, asa ca nu strica sa ai in vedere acest aspect.

Sharing is caring
Share

Autor:

This author has published 15 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns