Organizarea unui priveghi

Ce trebuie sa stim atunci cand avem o situatie neplacuta in familie despre organizarea unui priveghi ortodox.

Un articol informativ oferit de firma se servicii funerare pentru Bucuresti One Marck International srl Ce trebuie sa stii despre organizarea unui priveghi!

priveghi sicriu

In istoria omenirii au existat diferite traditii legate de ritualul de inmormantare si de deces. Priveghiul a fost considerat intotdeauna un prilej de adunare a oamenilor dragi defunctului, motiv pentru care s-a mentinut de-a lungul timpului. La priveghi, se aduna in jurul defunctului prieteni, rude, apropiati, pentru a aduce un ultim omagiu si pentru a-si aminti de clipele frumoase petrecute alaturi de cel decedat.

Inainte, cand legile nu erau atat de stricte, priveghiul aveau loc chiar la domiciliul defunctului. Acum, pentru ca legislatia este mai stricta, priveghiul poate fi organizat cu ajutorul unei firme care ofera servicii dedicate, asa cum sunt reprezentantii companiei de servicii funerare din sector 4, Funerare Ieftine, la capela unde este depus trupul neinsufletit. In traditia straveche se considera ca priveghiul are rolul de a usura trecerea si separarea de aceasta lume si de a calauzi drumul defunctului spre lumea de dincolo.

Ce insemnatate are priveghiul?

Priveghiul este un obicei crestinesc in timpul caruia familia, prietenii si cunoscutii defunctului vegheaza trupul neinsufletit al acestuia si spun rugaciuni, deapana amintiri si isi exprima iubirea si respectul fata de cel trecut in nefiinta. Privegherea defunctului are ca si principal rol conducerea pe ultimul drum al celui care a decedat.

Potrivit firmei de pompe funebre din sector 4, priveghiul are loc seara, numai dupa ce sunt incheiate procesele de baza. Asadar, dupa spalare, imbracare si asezare in sicriu, se solicita un sfesnic, toiag, carbune si lumanari care sunt asezate pe pieptul celui trecut in nefiinta, toiagul simbolizand cursul vietii pe care omul il are pe acest pamant.

Priveghiul are loc la capela dupa ce se trag clopotele care anunta decesul persoanei. Ulterior, se rostesc rugaciuni de iertare a pacatelor, se citesc “Stalpii” si se cinsteste memoria defunctului de catre prieteni, familie si alte cunostinte.

Se aseaza sau nu bani peste icoana celui adormit la priveghi?

Desi este un obicei din ce in ce mai des raspandit, asezarea banilor peste icoana celui adormit nu este o abordare acceptata de catre biserica. Se spune ca acest lucru semnifica viata materiala, iar banii pot ingreuna sufletul celui adormit.

In cazul in care rudele, prietenii doresc sa contribuie cu bani la obiceiurile de inmormantare, acestia se pot adresa familiei sau pot lasa o anumita suma intr-o tava asezata langa sicriu. Pentru priveghi sunt pregatite doua incaperi, una in care se aseaza trupul neinsufletit si alta in care rudele pregatesc cele necesare ceremoniei. Se aprinde cate o lumanare in fiecare colt al sicriului si la capataiul defunctului se aseaza o lumanare mai mare care va sta aprinsa doar cateva minute. Dupa inmormantare, lumanarea este dusa si aprinsa in biserica.

In timpul priveghiului se citesc Stalpii, prin care se face cunoscut cuvantul Evangheliei pentru linistea sufletului celui decedat si iertarea pacatelor. De asemenea, la priveghi se imparte coliva, vin si mancare pe care preotul le sfinteste.

 

 

 

 

 

 

Sharing is caring
Share
Funeralii complete One Marck International
Funeralii complete One Marck International

Funeralii complete One Marck International se adreseaza familiilor ce au nevoie de un anume serviciu funerar. Luand legatura cu noi veti primi imediat o oferta personalizata cu preturi adaptate fiecarei situatii.

No Comments

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *