SPAM-ul o problema care nu discrimineaza

19 septembrie 2015 | Autor: | Posted in Diverse, Internet, Stiri

Imi verific casuta de email si vad 100 de mesaje primate noi. Wow, ce misto! Dar cate din astea chiar ma intereseaza? Dupa o scurta filtrare, probabil raman cu 10, poate chiar cu mai putine. Restul sunt SPAM.

Stiu sigur ca ai primit si tu mailuri pe care nu le doreai. Te trezesti cu tot felul de oferte de la diversi agenti comerciali de care nu ai auzit niciodata si pe care esti sigur ca nu i-ai vizitat. Cum fac ei rost de emailul tau? Pai,sunt cateva posibilitati:

  • Ai adresa de mail publicata pe site-ul tau;
  • Ai adresa de mail trecuta la date de contact, daca ai firma; pe Ministerul Finantelor iti apare;
  • Te inregistrezi pe un site (dam ca exemplu Emag) iar acestia dau adresa ta mai departe. Am dat ca exemplu Emag pentru ca la ei chiar asa se intampla. Daca ai rabdare sa citesti Termeni si Conditii o sa vezi acolo scris ceva de genul: Emag are dreptul sa ofere informatiile tale partenerilor sai, etc. Cu alte cuvinte, nu esti sigur nici acolo unde ar trebui.

Cum te poti scapa de SPAM?

  1. Fiecare email primit ar trebui sa contina in partea de jos optiunea de dezabonare. Apesi pe acel link si teoretic ar trebui sa se rezolve rapid problema.
  2. Dar din moment ce tu nu te-ai abonat, de ce sa o folosesti? Sfatul meu ar fi sa nu o folositi. Marcati acest email ca si SPAM. Daca aveti rabdare pana la urma veti ramane in Inbox doar cu ce va intereseaza. La mine a durat pentru o adresa de email 2 luni ca sa scap.
  3. Cel mai bine ar fi sa aveti o casuta de email facuta pe Gmail. Acolo daca marchezi un email ca si SPAM atrage dupa sine si penalizarea sitului in cautarile organice. Nu stiu cum functioneaza pe restul, gen Yahoo, dar si acolo ar trebui (teoretic) sa fie la fel.
  4. Depui plangere la Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice. Este o ramura a Politiei Romane care se ocupa de astfel de lucruri, printre altele. In mod normal va fi inceputa o ancheta, iar cel care a trimis mailul va trebui sa probeze ca tu ti-ai dat acordul pentru a primi acel email.

Asadar modalitati sa scapati de SPAM sunt. Mie personal imi plac cel mai mult marcarea ca si SPAM si depunerea de plangere.

Am incercat in urma cu 2, sau 3 ani faza cu plangerea. Bineinteles ca nu am primit decat mesajul ca a fost inregistrata plangerea mea si pe urma am uitat de incident. De curiozitate am vrut sa aflu cate amenzi au fost aplicate per total in acea perioada. Ma gandeam eu ca sigur nu doar eu am depus plangere. Asa ca, am trimis o cerere oficiala catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in cadrul Directiei Generale Societatea Informationala (Legea 544/2001 prevede liberul acces la informatiile de interes public) si am asteptat raspuns. Au obligatia ca in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii sa revina cu un raspuns.

Si pe scurt raspunsul a fost urmatorul: In perioada 1 Ianuarie 2011 – 1 Decembrie 2013 in cadrul Ministerului au fost demarate 120 de actiuni avand ca obiect raportari de comunicari comerciale nesolicitate. Din aceste 120 de actiuni nici una nu a fost sanctionata.

De ce nu au fost aplicata nici o amenda? Asta ramane de dezvoltat intr-un alt articol. Cel mai mult m-a bucurat sa vad ca au fost totusi depuse plangeri si au fost demarate investigatii, chiar daca nu a fost aplicata nici o sanctiune.

Prin urmare, luptati in continuare contra SPAM-ului! Metodele sunt aici, la indemana voastra.

Sharing is caring
Share

Autor:

This author has published 93 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns