Turul unei fabricii de ATV-uri

Daca ai calarit vreodata un ATV, probabil ca ai o idee al modului in care functioneaza. Seamana mult cu o versiune mai mica, mai compacta, mai simpla a unei masini – are un motor, roti, amortizoare si un sistem de directie. Dar ce este nevoie pentru a construi acele parti intr-un ATV? Am vizitat o fabrica de ATV-uri Suzuki pentru a afla si voi incerca sa iti relatez asta in format text.

Cadrul unui ATV incepe ca bucati de teava drepte. Prese hidraulice indoaie aceste tevi in formele potrivite, in timp ce taietoarele de plasma robotizate le taie la lungimea potrivita. Este nevoie de aproximativ sase ore pentru ca una dintre aceste piese sa-si faca loc intr-un ATV finit.

Bucati de teava in diferite forme si dimensiuni devin in cele din urma stanga, dreapta, sus si jos a unui cadru ATV. Piesele mici sunt cunoscute in jurul fabricii ca „piese pentru copii” si se combina pentru a face o „piesa mama”.

Bratele robotului nu se pot incadra in spatii foarte mici, astfel incat sudorii umani efectueaza si o parte din lucrare. O masca speciala protejeaza ochii sudorilor de scanteile zburatoare si de luminile extrem de stralucitoare pe care le produce sudarea. Fereastra din masca este sensibila la lumina si se intuneca automat atunci cand o persoana incepe sa sudeze.

Odata ce cadrele sunt complet asamblate si toate sudurile sunt complete, un sistem automat le curata, vopseste si coace.

Cand vopsitul este terminat, piesele sunt pregatite pentru preasamblare. Oamenii asambleaza ghidonele, precum si alte piese ATV, inainte de a le trimite la linia de asamblare.

In plus fata de cadre, acesta fabrica produce aripi rosii si negre folosind o masina de turnat prin injectie. Unele dintre aripile negre primesc un strat de camuflaj la o alta unitate.

Masina trage mici granule de rasina printr-un furtun, le topeste si le muleaza in forma potrivita. Foloseste 3.300 de tone de presiune pentru a modela rasina topita.

Dupa ce aripile se desprind de pe transportor, oamenii le tund si aplica plastic pentru a le proteja in timp ce se usuca. Autocolante si logo-uri sunt aplicate la o alta statie, inainte ca aripile sa mearga la linia de asamblare. Diferite forme de aripi necesita matrite diferite. Aceste matrite sunt extrem de grele – este nevoie de o macara de 25 de tone pentru a le muta.

Odata ce cadrul si aripile sunt terminate, acestea merg la linia de asamblare. Acolo, angajatii folosesc unelte pneumatice si cu baterie pentru a monta motorul, amortizoarele, aripile si anvelopele. Cand am vizitat fabrica, un ATV in proces a petrecut 102 secunde la fiecare statie. Cu alte cuvinte, un ATV terminat a iesit de pe linie la fiecare 102 secunde. Din iulie 2006, un ATV in proces petrece 89 de secunde la fiecare statie. Cu aceasta viteza, aceasta fabrica poate produce aproximativ 310 ATV-uri pe zi, ceea ce este echivalentul a aproximativ 80.000 ATV-uri pe an.

Ultimele doua statii de pe linia de asamblare sunt destinate inspectiei si ambalarii. Un dispozitiv asemanator balansoarului muta fiecare ATV de pe soclul liniei de asamblare si pe rotile sale. Angajatii adauga benzina in rezervor si conduc ATV-ul pe un tester de tambur pentru a se asigura ca functioneaza corect. Tamburele de sub roti se rostogolesc, astfel incat vehiculul sa poata atinge viteze mari fara a se deplasa efectiv. Angajatii scot apoi benzina din rezervor. Fabrica foloseste intre 200 si 300 de litri de benzina pe saptamana pentru testare.

Fiecare ATV finit este plasat pe un palet de lemn. Angajatii coboara o cutie deasupra ATV-ului si folosesc pistoale discontinue pentru a asigura si inchide cutia. Un stivuitor transporta vehiculul ambalat direct la un camion de transport – aceasta fabrica nu include spatiu de depozitare pentru ATV-uri completate.

Peste 250 de persoane lucreaza in aceasta fabrica. Cu toate acestea, intregul proces de fabricatie si asamblare, inclusiv fabricarea motoarelor si a altor piese la alte fabrici, necesita mai mult de 300 de persoane. Daca incluzi si oamenii care proiecteaza ATV-uri, planificarea procesului de productie si se indeplinesc alte roluri de asistenta, este nevoie de mai mult de 350 de persoane pentru a construi un ATV.

Interesante informatii nu? Tu, ai vizitat vreodata o fabrica unde se produc piese ATV sau chiar ATV-uri? Asteptam sa impartasesti cu noi experienta aventurii tale.

Sharing is caring
Share
AdrianDLS
AdrianDLS

No Comments

Write a Reply or Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *